Onaangename prikkels vermijden

Onaangename prikkels zoals licht, geluid, geuren, pijn, ... worden best zoveel mogelijk vermeden, want te vroeg geboren of zieke baby’s zijn erg gevoelig aan overmatige of storende prikkels. Dit bezorgt hen stress.

Hier houden baby’s niet van:

Fel licht

Fel licht is storend voor de baby, zeker wanneer die diep slaapt. Daarom zijn de meeste couveuses afgedekt met een beschermhoes of doek. Om de baby te laten wennen aan het licht kunnen ouders, als ze naar hun kindje komen kijken, best eerst voorzichtig een flapje van de beschermhoes optillen, voor ze de hoes wegnemen. Wanneer de baby slaapt, is het wel beter om hem zijn rust te gunnen. ’s Nachts wordt daarom ook het licht op de afdeling zoveel mogelijk gedimd.

Een baby kan licht, donker en schaduwen onderscheiden, maar nog niet scherp.

Geluidsoverlast

Geluidsoverlast heeft een negatieve invloed op de slaap en ontwikkeling van het gehoorsysteem van een baby. Luidruchtig bezoek is dus ook voor hem geen aangename ervaring.

Een premature baby kan geluid nog niet filteren of zich afsluiten van ongewenst geluid. Op de afdeling bevinden zich 3 ‘geluidsoren’. Dit zijn geluidsmeters die via een lichtsignaal aangeven wanneer er overmatig lawaai is.

Sterke geur

Baby’s zijn gevoelig voor geuren. Sterke parfums of geuren zoals handalcohol vindt de baby niet fijn. Voor het aanraken van de baby moet de handalcohol om de handen te desinfecteren goed opgedroogd zijn, om de geurhinder te vermijden.

Onaangename prikkels vermijden op de dienst Neonatologie in het UZ Brussel

< Terug