Hoge resolutie slokdarm manometrie

Een hoge resolutie slokdarm manometrie is een onderzoek waarbij de werking van de slokdarm in kaart wordt gebracht. Er wordt onder meer gekeken naar de spierbeweging van de slokdarm en de werking van de kringspier op de overgang van de slokdarm naar de maag.

Het onderzoek geeft de arts meer inzicht in de oorzaak van regurgitatie, slikproblemen, blijvende reflux symptomen. Het onderzoek gebeurt ook als voorbereiding op een ingreep voor een maagbreuk.

Het onderzoek duurt gemiddeld 30 minuten.

Voorbereiding

  • Breng vooraf de arts op de hoogte over uw medicatiegebruik.
  • Om het onderzoek correct te laten verlopen is het belangrijk om nuchter naar het ziekenhuis te komen. Dit wil zeggen dat u gedurende 8 uur voor het onderzoek niet mag eten, drinken of roken.

Het onderzoek

  1. De verpleegkundige zal een dunne sonde via de neus inbrengen tot net voorbij de maagingang. Omdat deze handeling als onaangenaam kan ervaren worden, wordt het neusgat door middel van een spray verdoofd. Het plaatsen van deze katheter onder een lichte verdoving is niet mogelijk, aangezien u zal gevraagd worden om te slikken. De correcte positie van de sonde wordt gecontroleerd door de arts of de verpleegkundige.
  2. U wordt gevraagd om kleine slokjes water/zoutwater te slikken. Op deze manier observeert de arts hoe uw slokdarm functioneert.
  3. De sonde wordt verwijderd. U mag drinken en eten.

Na het onderzoek

Hoewel het onderzoek inzicht geeft in de werkingen van de slokdarm, kan het resultaat enkel in combinatie met de resultaten van de andere onderzoeken worden geïnterpreteerd. Voorzie hiervoor een consulatie met uw aanvragende arts.

< Terug