pH-Impededantiemetrie (refluxmeting) 

Bij een 24uurs pH/impedantiemeting wordt onderzocht of uw klachten veroorzaakt worden door een teveel aan reflux en of de reflux al dan niet zuur is. Dit onderzoek wordt ook uitgevoerd wanneer een operatie voor reflux wordt overwogen.

Voor het onderzoek

  • De inname van zuurremmende medicatie heeft een grote invloed op de test. Bespreek op voorhand met uw arts of u deze medicatie dient te stoppen. In de meeste gevallen moet zuurremmende medicatie minstens 2 weken op voorhand worden gestopt.
  • Om het onderzoek correct te laten verlopen is het belangrijk om nuchter naar het ziekenhuis te komen. Dit wil zeggen dat u gedurende 8 uur voor het onderzoek niet mag eten, drinken of roken.

Het onderzoek

  1. De verpleegkundige zal via een neusgat een dunne katheter opschuiven tot aan de maagingang. Omdat deze handeling als onaangenaam kan ervaren worden, wordt het neusgat door middel van een spray verdoofd. Het plaatsen van deze katheter onder een lichte verdoving is niet mogelijk aangezien u gevraagd wordt om te slikken.
  2. De positie van de katheter wordt door middel van een röntgenfoto bevestigd.
  3. De katheter wordt verbonden aan een recorder die alle informatie opslaat. Dit houdt in dat de draad tussen de neus en de recorder zichtbaar blijft.
  4. Nadien mag u het ziekenhuis verlaten. U mag gedurende de dag met de bevestigde katheter eten en drinken.
  5. De volgende dag wordt de katheter verwijderd. Het uur waarop u zich moet aanmelden, wordt op voorhand medegedeeld.

Na het onderzoek

Na afloop van het onderzoek mag u de zuurremmende medicatie terug opstarten.

De resultaten zijn niet meteen gekend. Deze zullen met u besproken worden op een volgende consultatie. Indien het onderzoek werd aangevraagd door een arts buiten het UZ Brussel, worden deze resultaten opgestuurd. Reken hiervoor op twee weken wachttijd.

< Terug