Expertise

Op de dienst Maag-, darm- en leverziekten of Gastro-enterologie kan u terecht voor ziekten van het spijsverteringsstelsel: slokdarm, maag, darm, lever en pancreas aandoeningen. Voor al deze aandoeningen heeft de dienst specifieke expertisedomeinen ontwikkeld.

Uw eerste afspraak vindt plaats op de algemene raadpleging. Daarna wordt u verder opgevolgd in de gespecialiseerde klinieken in functie van uw aandoening en zorgbehoefte.

Gespecialiseerde klinieken

IBD-kliniek

In de IBD-kliniek (IBD of Inflammatory Bowel Disease is de Engelse benaming voor ontstekingsziekten van de darmen) worden patiënten met chronische inflammatoire darmziekten, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, behandeld en opgevolgd.

Dit gebeurt door een team van artsen en gespecialiseerde verpleegkundigen.

Leverkliniek

Patiënten met acute en chronische leverziekten, zowel virale als andere vormen van hepatitis, niet-alcoholische leverziekte, levercirrose, en goedaardige en kwaadaardige levertumoren worden opgevolgd in de Leverkliniek.

Het bepalen van de graad van de leverbeschadiging gebeurt met een echografietoestel en fibroscan, zonder leverbiopsie.

Kliniek voor functionele maag-darm afwijkingen en voedselallergie

Het UZ Brussel is ook gestart met een kliniek voor functionele maag-darm afwijkingen en voedselallergie.

Daar wordt gebruikgemaakt van de laatste nieuwe hoge resolutie manometrie, pH-metrie, impedantiemetrie en verschillende ademtests om afwijkingen en voedselallergieën op te sporen en op te volgen.

Multidisciplinaire samenwerking

Om ervoor te zorgen dat de patiënt optimale zorg krijgt wordt nauw samengewerkt met de experten van de dienst Abdominale Heelkunde.

De raadpleging proctologie (voor aandoeningen van de anus) en bekkenbodempathologie en constipatie wordt gedaan in samenwerking met een proctologische chirurg zodat de patiënt onmiddellijk de beste behandeling kan krijgen.