Externe accreditaties en labels

Verschillende kwaliteitsaudits uitgevoerd in het UZ Brussel, ook door externe controleorganen, verzekeren een goede zorgkwaliteit:

AAHRPP-accreditatie voor klinisch onderzoek - Kwaliteitszorg

AAHRPP-accreditatie voor klinisch onderzoek - Kwaliteitszorg

Het UZ Brussel behaalde in 2017 als eerste Vlaams ziekenhuis het hoogste kwaliteitslabel voor klinische studies. In maart 2020 behaalde het ziekenhuis het label opnieuw, voor een periode van 5 jaar.

De AAHRPP-accreditatie onderschrijft veiligheid van deelnemers en het maken van ethische keuzes in klinisch onderzoek. Patiënten die deelnemen aan innoverend klinisch onderzoek krijgen nieuwe kansen tot genezing en leveren een belangrijke bijdrage tot de vooruitgang van het onderzoek ten dienste van de samenleving.

Protocol

Een klinisch onderzoek wordt uitgevoerd volgens een zorgvuldig ontworpen plan. Dat wordt een ‘protocol’ genoemd. Het omschrijft het doel, de methode en de organisatie van de studie. Het moet ervoor zorgen dat de gezondheid van de deelnemers veilig wordt gesteld en dat de gegevens die worden geproduceerd degelijk en betrouwbaar zijn. Met het behalen van het AAHRPP label weten deelnemers aan klinische onderzoeken bij het UZ Brussel dat ze in veilige handen zijn.

Ethisch comité

Klinisch onderzoek mag ook alleen beginnen op voorwaarde dat de opdrachtgever en de onderzoeker formeel de toestemming kregen van een ethisch comité en dat het hele studieteam gekwalificeerd is.

Geïnformeerde toestemming

Een belangrijk criterium is ook de geïnformeerde toestemming. Dit betekent dat de deelnemers op voorhand volledig geïnformeerd worden over alle aspecten van de studie, de mogelijke voordelen en risico’s, en weten dat hun gegevens vertrouwelijk behandeld worden

Enige Vlaamse ziekenhuis

In 2020 is het UZ Brussel nog steeds het enige Vlaamse ziekenhuis met dit kwaliteitslabel voor klinisch onderzoek. Samen met het UZ Saint-Luc en het Erasmusziekenhuis vormt het UZ Brussel de enige Europese sites met AAHRPP label.

Meer informatie