Artsen

Dr. Kim Vanderlinden
dr. Kim Vanderlinden dr. Kim Vanderlinden

dr. Kim Vanderlinden

Resident Kinderheelkunde
Geconventioneerde zorgverstrekker

Specialisatie

  • Neonatale chirurgie
  • Viscerale chirurgie bij kinderen

Over dr. Kim Vanderlinden

Dr. Kim Vanderlinden studeerde Geneeskunde aan de KULeuven. Zij deed haar opleiding Chirurgie in het UZ Brussel (Vrije Universiteit Brussel) en werd erkend in de Algemene Heelkunde. Ze specialiseerde zich in de kinderchirurgie in het UZ Brussel en in Hôpital Bicêtre (hôpitaux APHP de Paris).

Verder behaalde ze het interuniversitair diploma in Neonatale Chirurgie en Laparoscopische Chirurgie bij Kinderen. Ze slaagde voor het nationaal examen in de kinderchirurgie in Frankrijk (‘diplôme d'études spécialisées complémentaires’). Ze behaalde ook het attest van 'Advanced Trauma Life Support' (opvang van ongevalsslachtoffers) en 'Advanced Pediatric Life Support' (spoedeisende hulp bij kinderen).

Dr. Kim Vanderlinden presenteerde reeds op zowel Belgische als internationale congressen klinisch onderzoek en heeft reeds enkele publicaties. Ze is lid van de Belgische Vereniging voor Kinderchirurgie (BELAPS) en de Europese vereniging voor kinderchirurgen (EUPSA). Ze is onderzoekster in een nationale studie over de ziekte van Hirschsprung.

Ze geeft les in de cursus Prenatale Echografie voor gynaecologen en in bijscholingen voor verpleegkundigen. Ze begeleidt arts-studenten en arts-assistenten in hun klinische en wetenschappelijke opleiding. Ze is promotor van een masterproef over appendicitis bij kinderen.

In 2021 werd het Saffier netwerk opgericht, waarvan Dr. Vanderlinden deel uitmaakt. Via deze samenwerking met de kinderchirurgen van het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) en Gasthuiszusters Antwerpen (GZA) kan de zorg voor zeldzame kinderchirurgie versterkt worden. Samen met prof Huysentruyt werd in 2022 het Brussels Centre for Intestinal Rehabilitation in Children (B-CIRC) opgericht voor een multidisciplinaire behandeling van short bowel syndroom.

Dr. Vanderlinden speelt een voortrekkende rol in het organiseren van een Vlaams netwerk voor zeldzame ziekten, naar analogie met de Europese referentie netwerken (ERN), met als doel een betere organisatie van zorg voor zeldzame ziekten in België.


Arts-specialisten in opleiding

In een universitair ziekenhuis kunnen ervaren arts-specialisten worden bijgestaan door arts-specialisten in opleiding (ASO). Dat zijn afgestudeerde artsen die zich verder specialiseren.

Wat betekent dat voor u?