Kinderarts en VUB-onderzoeker Willem Staels bekroond met de tweejaarlijkse Novo Nordisk prijs voor diabetesonderzoek

Kinderarts en VUB-onderzoeker Willem Staels bekroond met de tweejaarlijkse Novo Nordisk prijs voor diabetesonderzoek

07 december 2022

Kinderarts in het UZ Brussel en VUB-onderzoeker prof. dr. Willem Staels is gisteren bekroond met de Novo Nordisk prijs voor zijn baanbrekend onderzoek naar diabetes. Deze prijs wordt om de twee jaar toegekend aan onderzoek over de epidemiologische, etiologische, fysio-pathologische, klinische of therapeutische aspecten van diabetes. Dit jaar is de laureaat prof. dr. Willem Staels voor zijn werk: “Modulation of VEGF-A signalling by beta cells”. Het is de eerste keer dat een pediater deze prijs ontvangt.

De prijs bekroont specifiek innovatief onderzoek naar nieuwe behandelingen voor diabetes. Het onderzoek van Willem Staels focust op de interactie tussen bloedvaten en betacellen op twee vlakken: betacelregeneratie en betaceltransplantatie.

Prof. Willem Staels: “Er zijn immers meer en meer aanwijzingen dat bloedvaten een belangrijke rol spelen tijdens embryonale bètacel ontwikkeling, voor succesvolle bètacel transplantatie en regeneratie. De vorming van bloedvaten wordt gecontroleerd door de groeifactor VEGF-A. Door de concentratie van VEGF-A aan te passen wilden we enerzijds bètaceloverleving na transplantatie verbeteren en anderzijds de mechanismen van bètacel regeneratie ontrafelen. Zowel transplantatie als regeneratie zijn erop gericht mensen met diabetes opnieuw bètacellen te geven die autonoom insuline maken om hun suikerhuishouding te regelen en insuline-injecties dus overbodig te maken."

Met dit onderzoek komt een behandeling om diabetes te genezen opnieuw een stap dichterbij.

Respect zit verweven in het DNA van het UZ Brussel. Daarom staat respect ook centraal bij het reageren op nieuws- of blogberichten. We kennen graag uw graag mening en staan open voor suggesties of vragen, maar vragen wel om een aantal simpele regels in acht te nemen. Alleen reacties die de regels respecteren, worden goedgekeurd en gepubliceerd.