VUB-ererector Paul De Knop overleden

VUB-ererector Paul De Knop overleden

05 augustus 2022

De VUB en het UZ Brussel melden met droefheid het overlijden van ererector Paul De Knop. Professor Paul De Knop was rector van de Vrije Universiteit Brussel van 2008 tot 2016, en werd 67 jaar. Prof. Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel: “De legacy van Paul is indrukwekkend. Niet alleen als academicus, hoogleraar en rector, maar ook en vooral als mens heb ik Paul leren kennen en waarderen. Ik heb zelden iemand met zulke wilskracht en voluntarisme weten omgaan met zijn uiteindelijk ongeneeslijke ziektes. Mede daardoor, is zijn band met het UZ Brussel en haar diverse initiatieven op vlak van klinisch wetenschappelijk onderzoek, fundraising en innovatie zo intens geworden. We verliezen niet alleen de pro-rector, maar ook een hechte vriend.” De hele VUB-gemeenschap wenst de familie en vrienden van Paul veel moed toe in deze moeilijke tijden.

Paul De Knop kreeg kort na de beëindiging van zijn mandaat als rector de diagnose van twee kwaadaardige aandoeningen: leukemie èn uitgezaaide melanoomkanker. In het UZ Brussel kwam hij in behandeling bij prof. dr. Rik Schots, en bij prof. dr. Bart Neyns en zijn onderzoeksteam, gespecialiseerd in onder meer immunotherapie. Tijdens zijn behandeling in ons ziekenhuis richtte Paul het VUB-UZ Brussel Paul De Knop fonds voor immunotherapie op. Hierover zei hij zelf: "Ik heb mijn behandelende artsen aangeboden om hen te helpen bij het verzamelen van fondsen, niet voor mezelf, wel voor anderen."    

Voor zijn uitzonderlijke prestaties en om hem te bedanken voor zijn jarenlange inzet en passie, werd Paul De Knop in juni 2022 nog tot ererector van de VUB benoemd.    

Na een lange en zeer moedige strijd waarin hij nooit zijn optimisme verloor, overleed Paul op 4 augustus. Hij laat een vrouw, vier kinderen en zes kleinkinderen achter.  

Karsten De Clerck, Voorzitter Raad van Bestuur VUB: "We verliezen niet alleen een icoon van de VUB, die op bestuurlijk, financieel en academisch niveau de universiteit enorm heeft opgetild. We verliezen ook een sterke persoonlijkheid met een groot, warm hart. De VUB heeft heel veel aan Paul te danken. Zijn snelle denken, zijn dynamiek, zijn veelzijdigheid. Steeds met de VUB begaan ook, ook na zijn rectorschap en tijdens zijn ziekte. We zullen hem enorm missen."  

Rouwregister

De VUB heeft een online rouwregister geopend.
Lees meer op VUBToday over het leven en de loopbaan van Paul De Knop.

 

Respect zit verweven in het DNA van het UZ Brussel. Daarom staat respect ook centraal bij het reageren op nieuws- of blogberichten. We kennen graag uw graag mening en staan open voor suggesties of vragen, maar vragen wel om een aantal simpele regels in acht te nemen. Alleen reacties die de regels respecteren, worden goedgekeurd en gepubliceerd.