Europese fertiliteitsweek: Nood aan meer kennis over verminderde vruchtbaarheid

Europese fertiliteitsweek: Nood aan meer kennis over verminderde vruchtbaarheid

02 november 2021

Maandag werd de Europese fertiliteitsweek (1 tot 5 november) afgetrapt. Sinds 2016 is de eerste volle week van november een periode waarin men het bewustzijn rond vruchtbaarheid wil aanwakkeren en de fertiliteitsproblematiek onder de aandacht wil brengen.

25 miljoen personen met vruchtbaarheidsproblemen in Europa

De laatste 10 jaar is de vruchtbaarheid opmerkelijk gedaald bij de Belgische vrouwen: van gemiddeld 1,72 naar 1,43 kinderen per vrouw. Dat laatste aantal ligt beneden de drempel van 1,5, wat leidt tot het krimpen van de bevolking.

Prof. dr. Michel De Vos, fertiliteitsarts UZ Brussel:

“De problematiek van verminderde vruchtbaarheid treft één koppel op zes. Heel wat koppels moeten dus beroep doen op een vruchtbaarheidsbehandeling om hun kinderwens in vervulling te laten gaan en dit is voor veel koppels fysiek en emotioneel zwaar”.

Prof. dr. Dominic Stoop aan het UZ Gent: 

“Ook in deze problematiek is preventie zinvol. Sommige vruchtbaarheidsproblemen kunnen voorkomen worden. Zo is het belangrijk dat men weet dat leeftijd een effect heeft op de vruchtbaarheid en ook bepaalde leefstijlfactoren (roken, zwaarlijvigheid, …) kennen een negatieve impact op de vruchtbaarheid".

Gebrek aan kennis

Daarom roept Fertility Europe op om meer informatie te voorzien rond vruchtbaarheid en infertiliteit. Hier wil de Belgian Fertility Education Initiative (BFEI) op inspelen (fertility-education.be).  Zowel prof. De Vos (UZ Brussel) als prof. Stoop (UZ Gent) maken deel uit van de BFEI. Onder leiding van Ilse Delbaere van de VIVES-hogeschool werkt de BFEI momenteel aan een platform met informatie voor leerlingen en leerkrachten van het secundair onderwijs, voor hulpverleners en voor personen met een kinderwens. Op die manier wordt een breed publiek geïnformeerd over manieren waarop men de vruchtbaarheid beter kan beschermen.

Respect zit verweven in het DNA van het UZ Brussel. Daarom staat respect ook centraal bij het reageren op nieuws- of blogberichten. We kennen graag uw graag mening en staan open voor suggesties of vragen, maar vragen wel om een aantal simpele regels in acht te nemen. Alleen reacties die de regels respecteren, worden goedgekeurd en gepubliceerd.