Deelneemsters gezocht voor onderzoek naar pijn na borstkanker

Deelneemsters gezocht voor onderzoek naar pijn na borstkanker

03 mei 2021

Eén op drie vrouwen die borstkanker kregen, blijven kampen met pijn die niet meer verklaarbaar is door de aanwezigheid van kanker. Pijnmedicatie is de meest voorgestelde therapie maar zorgt vaak voor neveneffecten. Onderzoekers van het UZ Brussel en de VUB willen nagaan of pijneducatie de pijn kan verminderen. Die behandelingen bewezen al hun nut bij andere chronische pijnpatiënten. Voor dit onderzoek zoekt de VUB 356 deelneemsters die pijn blijven ondervinden na borstkanker.

Voor wie

  • Vrouwen die borstkanker hebben gehad en nu kankervrij zijn.
  • Alle therapieën zijn sinds 3 maanden afgerond (met uitzondering voor hormoon- en immunotherapie en lymfedrainage).

Verloop van de studie

Bij deelname worden de deelneemsters willekeurig (door loting) toegewezen aan de groep die pijneducatie krijgt via een duidelijk onderbouwde informatiebrochure over pijn na kanker of aan de groep een programma volgt met een therapeut.

De groep die wordt opgevolgd door de therapeut volgt een 12-wekenprogramma. De eerste sessie is een groepssessie (± 5 personen) waarbij de therapeut de onderliggende mechanismen van chronische pijn uitlegt. De 5 daaropvolgende sessies worden individueel ingepland en bestaan uit gedragsmatige therapie.

Om de effecten van pijneducatie te achterhalen, zijn er zowel op korte als op lange termijn verschillende evaluatiemomenten. De onderzoeken en evaluatiemomenten van de pijngevoeligheid vinden 3 keer plaats en gaan door op de VUB (campus Jette). Daarnaast moeten de deelneemsters 5 keer een online vragenlijst invullen over een periode van 2 jaar.

Locaties

De onderzoeken en evaluaties vinden plaats op de VUB (campus Jette), UHasselt (campus Diepenbeek), Imeldaziekenhuis (Bonheiden/Mechelen), AZ Rivierenland (Bornem), AZ Sint-Blasius (Dendermonde), AZ Sint-Lucas (Gent) of praktijk REVA (Geel).

Interesse

Wie interesse heeft, kan zijn naam en telefoonnummer doorgeven.

Respect zit verweven in het DNA van het UZ Brussel. Daarom staat respect ook centraal bij het reageren op nieuws- of blogberichten. We kennen graag uw graag mening en staan open voor suggesties of vragen, maar vragen wel om een aantal simpele regels in acht te nemen. Alleen reacties die de regels respecteren, worden goedgekeurd en gepubliceerd.