Consensus over de behandeling van prikkelbare darm

Consensus over de behandeling van prikkelbare darm

04 juli 2022

Afgelopen maand werd de eerste Belgische consensusrichtlijn over de diagnose en behandeling van prikkelbare darmsyndroom (PDS) gepubliceerd. Deze consensus is het resultaat van samenwerking tussen een twintigtal Belgische gastro-enterologen, onder leiding van UZ Brussel-arts Sébastien Kindt.

Het prikkelbare darmsydroom komt voor bij zo’n 10% van de bevolking en wordt gekenmerkt door uiteenlopende klachten zoals pijn, buikkrampen, stoelgangproblemen, … . Omdat er geen test bestaat die de diagnose bevestigt, ontstaat er bij patiënten met het prikkelbare darmsyndroom en hun arts vaak onzekerheid over de noodzakelijke onderzoeken en de behandeling.

Onder leiding van gastro-enteroloog prof. Kindt stelden een twintigtal artsen een consensus op met richtlijnen voor de diagnose en behandeling van PDS. Ze baseerden zich hiervoor op de bestaande wetenschappelijke kennis. De consensus lijst een aantal aanbevelingen op. Belangrijk hierbij is dat PDS op basis van klachten herkend kan worden en uitgebreide onderzoeken niet nodig zijn.

Meer informatie >>>

Respect zit verweven in het DNA van het UZ Brussel. Daarom staat respect ook centraal bij het reageren op nieuws- of blogberichten. We kennen graag uw graag mening en staan open voor suggesties of vragen, maar vragen wel om een aantal simpele regels in acht te nemen. Alleen reacties die de regels respecteren, worden goedgekeurd en gepubliceerd.