MIBI-scintigrafie

Een MIBI-scintigrafie geeft informatie over mogelijke afwijkingen aan het hart. Dit onderzoek verloopt over twee dagen. Het onderzoek is opgedeeld in een rust- en stressproef. Bij dit onderzoek krijgt u een radioactieve stof toegediend. De radioactiviteit van deze stof is minimaal, niet schadelijk en blijft slechts tijdelijk in het lichaam.

Voorbereiding

Dag 1

 • U bent nuchter, u mag uw thuismedicatie gewoon nemen.
 • Belangrijk: u mag geen cafeïne houdende dranken (koffie, thee, cola, energydranken), bananen of chocolade nuttigen 24 uur voorafgaand aan het onderzoek op dag 2.

Dag 2

 • U bent nuchter.
 • Bepaalde medicatie moet gestopt worden:
  • β-blokkers (Bisoprolol® , Emconcor®, etc): Halve dosis een dag voor het onderzoek, op de dag van het onderzoek geen inname.
  • Calciumantagonist (Tildiem® etc.): Halve dosis dag voor het onderzoek, op de dag van het onderzoek geen inname.
  • Theofylline (dimethylxanthine®): Halve dosis dag voor het onderzoek, op de dag van het onderzoek geen inname.
  • Nitraten (Coruno®): De dag van het onderzoek geen inname.

Wijkt u af van boven genoemde voorwaarden, kan het onderzoek niet doorgaan.

Het onderzoek

Bij aankomst op de afdeling meldt u zich aan bij de balie met het voorschrift of de aanvraag van uw behandelende arts. Bij zwangerschap (of kans op zwangerschap) moet u dit bij de balie en aan de verpleegkundige te melden. Als u borstvoeding geeft, moet u de melk gedurende 24 uur afkolven en weggooien.

Dag 1, de rusttest

Het volledige onderzoek (dag 1 en dag 2) wordt u gedetailleerd uitgelegd waarna u de radioactieve stof ingespoten krijgt. U mag vervolgens een maaltijd nuttigen. Na ongeveer een uur start de beeldvorming van uw hart.

Dag 2, de stressproef

 • Als uw fysieke toestand het toelaat, moet u een fietsproef doen. Onder begeleiding van een verpleegkundige fietst u op een hometrainer terwijl de weerstand wordt verhoogd tot uw maximale hartslag bereikt is. Na het fietsen wordt het radioactieve product intraveneus toegediend. De fietstest vindt plaats op de dienst Cardiologie. Na de test meldt u zich aan de balie Nucleaire Geneeskunde waar het vervolg van het onderzoek met u besproken wordt. Na ongeveer een uur gaat de beeldvorming door zoals op dag 1.
   
 • Indien de fietstest nagebootst wordt met medicatie, vindt het onderzoek plaats op de dienst Nucleaire Geneeskunde. De toegediende medicatie zorgt dat het hart sneller gaat slaan. Tijdens de proef wordt u continu gemonitord en is de hele tijd iemand bij u. Tijdens de proef wordt de radioactieve stof toegediend. Na de proef mag u een maaltijd nuttigen en uw medicatie innemen. Na ongeveer een uur komt u terug voor de beeldvorming zoals op dag 1.

De arts zal u vooraf laten weten welke test er wordt uitgevoerd.

Na het onderzoek

Het resultaat van het onderzoek is niet onmiddellijk beschikbaar. De arts bekijkt de beelden en bezorgt ze nadien, samen met een verslag, aan de behandelende arts. Uw arts bespreekt de resultaten met u op een volgende consultatie.

 

< Terug