Hoge resolutie anale manometrie

Een hoge resolutie anale manometrie is een onderzoek waarbij de werking van de sluitspier in kaart wordt gebracht. Het geeft ook informatie over de gevoeligheid van de endeldarm.

Dit onderzoek geeft de arts meer inzicht in de oorzaak van constipatie of incontinentie. Dit onderzoek gebeurt ook als voorbereiding op een ingreep rond de aars zoals bij fissuren (aarskloof) of wanneer een scheur tijdens de bevalling optreedt.

Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Voorbereiding

  • Breng vooraf de arts op de hoogte van uw medicatiegebruik.
  • Ga, indien mogelijk, voorafgaand aan het onderzoek naar het groot toilet om de darm te ledigen.

Het onderzoek

  1. Aan het begin van het onderzoek voert de arts een rectaal toucher uit. De arts tast met de vinger het onderste deel van de endeldarm af via de anus om na te gaan of de endeldarm leeg is en of uw de nodige opdrachten zoals dichtknijpen, persen,… goed begrijpt.
  2. De meting gebeurt door middel van een klein buisje van ongeveer 1 cm dat ingebracht wordt tot ongeveer 10 cm in de endeldarm. Dit is doorgaans niet pijnlijk.
  3. Tijdens het onderzoek zal u meermaals worden gevraagd om dicht te knijpen, te persen of aan te geven wanneer u iets voelt.

Na het onderzoek

Hoewel het onderzoek inzicht geeft in de werkingen van de sluitspier, kan het resultaat enkel in combinatie met de resultaten van de andere onderzoeken worden geïnterpreteerd. Voorzie hiervoor een consulatie met uw aanvragende arts.

< Terug