Artsen

prof. dr. Toon De Backer
prof. dr. Toon De Backer prof. dr. Toon De Backer

prof. dr. Toon De Backer

Consulent Kinderheelkunde
Geconventioneerde zorgverstrekker

Specialisatie

  • Algemene en digestieve heelkunde bij de pasgeborene, de zuigeling en het grotere kind
  • Aangeboren afwijkingen zoals anusatresie (ano-rectale malformatie)
  • Laparoscopische heelkunde zoals nissen operatie voor gastro-oesofageale reflux,...
  • Soliede tumoren zoals neuroblastoma, teratoma,...
  • Halsheelkunde zoals thyreoglossuskyste,...
  • Perifere urologische heelkunde

Over prof. dr. Toon De Backer

Prof. De Backer studeerde Geneeskunde aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij specialiseerde zich tot chirurg in het UZ Brussel en volgde een opleiding kinderchirurgie met stages in l’Hôpital des Enfants Malades in Parijs en het Sophia Kinderziekenhuis-ErasmusMC in Rotterdam. Sinds 1987 werkt hij op de afdeling Kinder- en neonatale chirurgie van het UZ Brussel en deeltijds in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.

Daarnaast heeft prof. De Backer meer dan 80 publicaties in internationale tijdschriften en meer dan 130 voordrachten op nationale en internationale congressen als spreker of sessievoorzitter. Zijn wetenschappelijke interesse gaat vooral uit naar digestieve pathologie van het kind, ongeacht de leeftijd, naar refluxpathologie, sacrococcygeaal teratoom en vele andere aandoeningen. Hij is regelmatig mede-onderzoeker van nationale en internationale studies. Daarnaast is hij Associated Editor van European Journal of Pediatric Surgery, Editor voor kinderchirurgie in Acta Chirurgica Belgicae en reviewer voor meerdere gerenommeerde internationale tijdschriften over kinderchirurgie.

Prof. De Backer geeft ook les aan studenten geneeskunde, verpleeg -en vroedkunde en is promotor van masterthesissen en jurylid van medische doctoraten in binnen- en buitenland.

Verder was hij voorzitter van de Belgische Vereniging voor Kinderchirurgie (BELAPS) en is hij secretaris, penningmeester en vice-voorzitter van de European Pediatric Surgical Association (EUPSA). Hij is ook lid van accrediteringsstuurgroep van het RIZIV.

Wetenschappelijk onderzoek

  • "Surgical treatment and outcome of extracranial germ cell tumors in childhood", doctoraatsstudie, juni 2016

Arts-specialisten in opleiding

In een universitair ziekenhuis kunnen ervaren arts-specialisten worden bijgestaan door arts-specialisten in opleiding (ASO). Dat zijn afgestudeerde artsen die zich verder specialiseren.

Wat betekent dat voor u?