UZ Brussel installeert drie ‘SMOTspots’ met gratis zonnecrème

UZ Brussel installeert drie ‘SMOTspots’ met gratis zonnecrème

25 juli 2022

Smeer u voldoende in, draag beschermende kledij en zoek de schaduw op. Dat is de boodschap van de #smeerem-campagne, want maar liefst één op vijf mensen ontwikkelt een vorm van huidkanker. Daarom installeert het UZ Brussel aan de ingangen van Consultaties, Hospitalisaties en het KidZ Health Castle 3 dispensers met gratis zonnecrème, factor 30 en 50.

Gratis zonnecrème

Sinds vorige week biedt het UZ Brussel gratis zonnecrème aan via 3 slimme SMOTspots. De slimme palen, die aangedreven zijn door zonnepanelen, geven gratis zonnecrème en tonen hoe hoog de UVindex op dat moment is. Zo weten patiënten, bezoekers en medewerkers op welke momenten ze zeker moet smeren. 

De SMOTspots zijn een initiatief van drie jonge ondernemers, die samen de start-up Sundo oprichtten. De naam SMOT verwijst naar 'smotten', wat West-Vlaams is voor smeren. Daarnaast is het een afkorting voor 'Skin Matters Over Tan'.

Kadert binnen de preventiecampagne #smeerem

De SMOTspot kadert binnen de preventiecampagne #smeerem, in samenwerking met Sport Vlaanderen en Gezond Sporten Vlaanderen. Voormalig VUB-rector en huidkankerpatiënt Paul De Knop gaf de aanzet tot deze campagne. “In mijn jeugd sportte ik vaak onder de volle zon zonder enige huidbescherming,” zegt hij. “Daar draag ik nu de gevolgen van. Elk kind verdient het te worden gespaard van wat ik nu moet ondergaan.” Maar De Knop gaat verder, dan preventie. Via het Paul De Knop Fonds en de UZ Brussel Foundation worden middelen ingezameld voor de strijd tegen kanker.
 

Respect zit verweven in het DNA van het UZ Brussel. Daarom staat respect ook centraal bij het reageren op nieuws- of blogberichten. We kennen graag uw graag mening en staan open voor suggesties of vragen, maar vragen wel om een aantal simpele regels in acht te nemen. Alleen reacties die de regels respecteren, worden goedgekeurd en gepubliceerd.